Choď na obsah Choď na menu
 


Deň regionálnych jedál - Tisovec

9. 5. 2018

                                 Aj slnko a príroda sa tešili

Tisovec, 4. máj 2018

Stredná odborná škola v Tisovci už niekoľko rokov pod vedením Mgr. Moniky Koncošovej a v spolupráci s MO MS v Tisovci organizuje v jarných mesiacoch pripomienku života a činnosti T. Vansovej, významnej slovenskej spisovateľky, zakladateľky spolku Živena, vydavateľky časopisu Dennica, ktorá takmer tridsať rokov výrazne ovplyvňovala život ľudí v Rimavskej Píle, kde žila s manželom Jánom Vansom, evanjelickým farárom. V tomto školskom roku MO MS v Tisovci podal žiadosť o dotáciu na podporu uvedeného podujatia Mestu Tisovec, ktoré ju schválilo a umožnilo pripomienku rozšíriť a skvalitniť.  Ďakujeme!

Deň regionálnych jedál sme realizovali 4. mája 2018 a začali sme ho vystúpením Detského folklórneho súboru Čížiček z Tisovca. Veselé a usmiate deti v nádherných krojoch spestrili podujatie a ukázali, že ľudová  pieseň a ľudové tance sú im veľmi  blízke. Ďakujeme celému súboru za radosť, ktorú priniesli! Prišli medzi nás aj deti z Materskej škôlky v Rimavskej Píle a všetci spoločne sme si vypočuli prezentácie regionálnych jedál, ktoré pripravili študenti Strednej odbornej školy v Tisovci (druhý ročník, odbor manažment regionálneho cestovného ruchu). Najzaujímavejšou a najočakávanejšou časťou podujatia bola ochutnávka tradičných jedál Gemer-Malohontu. Študenti školy pripravili bryndzové i kapustové halušky, makové rezance, sladké pirohy, šúľance, gemerské guľky, langoše, palacinky, syry, zabíjačkové špeciality, rôzne druhy koláčov (jablčník, bublanina, kapustníky, makové koláče,...). Ďalšiu časť jedál nám pomohla pripraviť reštaurácia z Tisovca - Centrál. Výborne chutil bryndzovník, pirohy i bryndzou plnené omelety. Ďakujeme! Po dobrom jedle nasledovala prechádzka obcou a prednáška o živote T. Vansovej a jej manžela.  Dozvedeli sme sa o veľkom smútku manželov Vansovcov (úmrtie syna), o Terezkinej láske k vareniu, o receptoch, ktoré zbierala, o včelách, ktorých sa bála, o jej láske k písaniu, o jej hlbokej viere a o mnohých iných zaujímavostiach z jej života, ktoré pre všetkých pripravila Mgr. Monika Koncošová. Navštívili sme faru, kde T. Vansová s manželom žila, zborovú izbu, kostol, pamätník T. Vansovej. Za pomoc pri realizácii podujatia ďakujeme aj Cirkevnému zboru Evanjelickej a. v. cirkvi Rimavská Píla. A vďační sme aj za úžasné počasie, za slnko, ktoré sa tešilo s nami, za nádhernú prírodu pozdĺž Rimavy.

                                                Mgr. Monika Koncošová

                                           predsedníčka MO MS v Tisovci

 

Spomienkou na T. Vansovú, zoznámili sme sa s jej životom, činnosťou, literárnymi dielami, navštívili sme miesto, kde žila, spoznali sme Ľajtmanku, studničku, pri ktorej sedávala, pamätník, ktorý je v obci postavený na jej pamiatku. Súčasťou spomienky bola aj prezentácia o živote osobností, ktoré rôznym spôsobom zasiahli do života T. Vansovej – o P. E. Dobšinskom, M. Hrebendovi, J. Čajakovi ... Celé podujatie sme ukončili ochutnávkou jedál, ktoré sa spájajú s Tisovcom a Rimavskou Pílou. Sú súčasťou diela Recepty starej matere od T. Vansovej. Jedál bolo viac než dosť. Pochutnali sme si na rôznych druhoch halušiek, palaciniek, zemiakových placiek, buchiet, polievok, nadchli nás aj šúľance, gemerské guľky, rôzne druhy koláčov. Nechýbali ani zabíjačkové špeciality, klobásky a slanina. Najrýchlejšie sa ale „zaprášilo“ po tradičnej štrúdli, ktorá bola plnená makovou i orechovou náplňou. Naša študentka Nika Paušurová nám priniesla štrúdle upečené tradičným spôsobom – ťahaním. A boli veru neskutočne dobré! Vareného jedla a koláčov sme mali naozaj veľa, preto sme časť odniesli aj deťom do materskej škôlky. Veríme, že im chutilo. Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí navarili a napiekli!

 

Náhľad fotografií zo zložky Deň regionálnych jedál -Tisovec